Kirsi ja ricotta galett

Naljadega tasub ikka blogis ettevaatlik olla – alles ma tegin iseenda kulul nalja, et olen oma saamatuses 27 aastat kirsikive kilplaslikult eemaldanud. Juba täna vaatab mulle otsingustatistikast vastu “kirsikivide eemaldamine” 😀 Loodan, et abi otsija ei ole nii pikalt juba kirssidega piinelnud 😀

 

Cherry & Ricotta Galette

Mina olen aga oma vastavastatud uut tehnikat siin iga nädalavahetus lihvinud! Aina tulevadki kirssidega retseptid pähe. Täiesti juhuslikult. Mida muud ikka teha sellisel suvel, kui mitte kirsikive eemaldada ja küpsetada..?

Isa muide küsis, miks ma tavalist kirsipirukat nõnda veidralt nimetan. Teile teadmiseks – galett ei ole lihtsalt tavaline lahtine pirukas. Tegemist on prantsuspärase lameda ja enamjaolt ümmarguse lahtise pirukaga, millel on mõnusalt suus sulav võine ja üsna pude tainas. Üldsegi prantsusepärane tähendab tavaliselt, et küpsetises on palju võid. Sestap need küpsetised nii oivalised ongi.

Galette võib täita millega iganes soovite, aga üldiselt sobivad igasugused hapukad täidised.  Siit blogist võib leida veel õunagaleti retsepti. Juba ainuüksi seda siia linkides läks mul kõht tühjaks..

 

Cherry & Ricotta Galette

Retsepti sain ajakirjast Russian Foodie.

 

Kirsi ja ricotta galett

 

Tainas

200 g jahu

100 g külma võid

4-6 sl külma piima

2 sl suhkrut

1 tl kaneeli

Noaotsaga soola

 

Määrimiseks – 1 munakollane

 

Täidis

200 g ricotta kohupiima

400 g kirsse

3 sl suhkrut

1 tl tuhksuhkrut

 

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Pane kaussi või, jahu, suhkur, kaneel ja sool. Suru kõik ühtlaseks puruks. Kui sul on olemas köögikombain, siis kasuta seda puru saamiseks (on päris suur ajavõit :)). Nüüd hakka purule lisama piima ja sega, kuni saad ühtlase ja mitte-kleepuva tainapalli. Väldi ülesegamist ja liigset kokkupuudet kätega, muidu hakkab või sulama. Paki saadud pall toidukilesse ja jäta 30 minutiks külmkappi. Seni puhasta kirsid.

Võta tainas külmkapist välja, rulli see jahusel laual ca 5 mm paksuseks ringiks. Nüüd tõsta see tainarulli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.  Määri tainale ricotta, jättes 2-3 cm ääred vabaks. Puista ricottale kirsid (ilma mahlata!) ja suru need õrnalt sisse. Puista kirssidele suhkur. Voldi ääred kirsside peale.  Määri äärtele munakollane ja küpseta pirukat ahjus ca 40 minutit.

Valmis galetile puista serveerimisel tuhksuhkur.

Cherry & Ricotta Galette

Share Button