Seemne-meepäts

Ma ei ole kunagi suuremat sorti talgu-tsikk olnud. Pigem püüan ikka igapäevaselt elada võimalikult hästi ja olla jõudumööda nii tubli, kui oskan. Küll aga on minu arust ütlemata tänuväärt see maikuu alguse talgute traditsioon ehk “Teeme ära”. Loodan, et teie, erinevalt minust, olite ikka asjalikud ja tegite midagi head ära!

 

DSC06123

Mida mina siis tegin? Mul oli väikestviisi enda kampaania – “Magan ära”! Tegemist oli äärmiselt viljaka kampaaniaga ja parimal ööl magasin 14 tundi. Olen üsna veendunud, et see ongi mu elu rekord. Kompenseerimaks kogu seda unemaratoni, ma siiski küpsetasin natukene ja täna on plaanis kaks zumba trenni ära teha. Aga sellega mu kevadpüha aktiivne tegevus piirdubki.. Niisiis palun öelge ometi, et te olite minu eest tublid 🙂

 

DSC06119

 

Need kuklid on äärmiselt maitsevad! Eriti soojana! Esimene kukkel kadus laualt siis, kui see alles lõikamiskõlbulikuks jahtus.. kui sedagi. Niisiis soovitan teilegi mõnel nädalavahetusel selliste pätside küpsetamine ette võtta – need vajavad minimaalselt nõude määrimist ja valmivad väga kerge vaevaga.

 

Allikas: G.Ramsay “Tervisetoidud”.

 

Seemne-meepäts

2 tk

 

15 g pärmi

275 ml käesooja vett

225 g täistera nisujahu

225 g nisujahu + puistamiseks

1,5 tl meresoola

100 g seemnesegu

3 sl oliiviõli

2 sl mett

2 sl piima, glasuurimiseks

 

Pane 3-4 sl vett kruusi ja murenda sinna sisse pärm. Sega, kuni pärm on lahustunud.

Võta suurem kauss ja pane sinna jahud, sool, seemned ja sega läbi. Tee jahusegu keskele süvend ja kalla sinna oliiviõli, mesi, pärmisegu ja ülejäänud vesi. Sega, kuni tainas on ühtlane ja pehme. Tõsta tainas kergelt jahusele pinnale ja sõtku 5-10 minutit, kuni see on sile. Aseta tainas kergelt õlitatud kaussi, kata kergelt õlitatud toidukilega ja jäta sooja kohta kerkima umbes tunniks.

Tõsta tainas taas jahusele pinnale, sõtku kergelt ja jaga kaheks. Vormi kumbki poolik ovaalseks pätsiks ja aseta need õliga määritud plaadile. Kata pätsid taas toidukilega ja lase neil veel kerkida, kuni need on peaaegu kahekordseks kerkinud.

Kuumuta ahi 200 kraadini (kasuta pöördõhurežiimi!). Määri pätse pealt piimaga ja küpseta 20-25 minutit.

Parimad soojalt serveerituna!

DSC06116

Share Button
2 Comments