Ghoriba ehk Maroko makroonid

Ühel heal õhtul kogunesime me paari blogijaga minu juurde… lammast sööma 🙂 Tegelikult oli meil Maroko köögi teemaõhtu. Ma isegi ei tea, kuidas me selle mõtteni üldse jõudsime, aga lõppkokkuvõttes oli tulemus küll super – enne sai natuke kodutööd tehtud ja teoreetilist tausta loodud ning pärast koos praktikani jõutud. Põhimõtteliselt korraldasime iseendale toidukoolituse, ilma koolitajata. Mina, seekordse võõrustajana, võtsin entusiastlikult enda peale pearoa ehk lambakoodi graanatõuna kastmes ning magustoidu ehk Maroko makroonid. Väga minulikult (toidublogija, kes ei pildista, insta postitusi teha ei oska, rääkimata emoticonide kasutamisest), lambast pilti mul teile demonstreerida ei ole, aga see-eest küpsistest on!!

 

DSC05349

Maroko makroonidel on suuuuuur eelis meie jaoks tavapäraste makroonide ees – need peavadki mõranema! Kui te vaid teaks, kui palju mõranenud makroone on Kaju köögist minu ropendamise saatel läbi käinud.. Õnneks on Maroko perenaised ilmselgelt taibukamad ja teevadki oma närvide säästmise nimel küpsiseid, mis võivad pealt katki minna. Lausa peavad. Maitse poolest need tõesti on sarnased päris makroonidele – seest nätsked, peal krõbe koorik. Kusjuures väljanägemiselt meenutavad need sidruniküpsiseid, mida ikka aeg-ajalt teen. Aga sisuliselt on need üsna erinevad ja peab tõdema, et järgmine kord eelistan teha pigem justnimelt ghoriba küpsiseid ehk Maroko makroone. Juba ainuüksi seetõttu, et koostisosad vaja vaid ühes kausis kokku segada ja voila!

 

DSC05348

 

Retsept pärit siit.

 

Ghoriba ehk Maroko makroonid

 

500 g mandlijahu*

250 g tuhksuhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

2 muna

1 sl võid, toatemperatuuril

1 tl vanillsuhkrut

1 sidruni koor

 

Küpsiste vormimiseks – tuhksuhkrut

 

* Eriti nätske tulemuse saavutamiseks peaks kasutama kooritud mandleid, need ise jahvatama, kuni segu muutub märjaks. Aga võib kasutada ka mandlijahu. Sel juhul võib tainast vajadusel niisutada natukese sidrunimahlaga.

 

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Vahusta munad tuhksuhkruga kohevaks heledaks vahuks. Lisa mandlid, küpsetuspulber, või, vanillsuhkur, sidrunikoor ja sega kokku ühtlane ja üsnagi tihke tainas.

Vormi tainast pallikesed, vahepeal käsi vette kastes, et lihtsustada protsessi. Suru pallikesed lamedamaks, kasta tuhksuhkrusse ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta ca 15 minutit, kuni küpsised on kergelt kuldsed. Kindlasti ei tohi küpsiseid üle küpsetada, sest siis nad kuivavad ära.

Vajadusel puista valmis küpsistele veel tuhksuhkrut ja lase neil täielikult jahtuda. Säilita suletud karbis kuni kaks nädalat.

Share Button
2 Comments