Aprikoosi ja halvaa küpsised “Hamantaschen”

Olen tegelikult viimase kuu-paari jooksul päris mitmel toiduüritusel käinud, naistega süüa teinud ja muidu sõpradega küpsetanud. Aga see raporteerimise osa on ikka lahjake. Ausalt ka, ma tahaks kogu aeg kõigest blogisse kirjutada (et eputada, kui ägedat elu ma ikka elan), AGA ma ei ole seda tüüpi inimene, kes rabab igal pool oma fotoka või telefoni välja ja kukub klõpsima (tean-tean, väga nõrk esinemine toidublogija kohta). Samas, pärast kodus olles mõtlen, et ilma asjakohase illustratsioonita on nagu igav asjast kirjutada ja nii see läheb..

 

DSC05304

 

Õnneks Kertu Lukase mõnusalt magusa magustoidukoolituse kohta Toiduakadeemias Teevi juba kirjutas (muide, Toiduakadeemial on väga hubased uued ruumid Lootsi tänaval!).. ja mina olen justkui “kohustusest” vabastatud. Aga kahjuks mu abikaasal blogi ei ole ja seetõttu ei ole keegi kirja pand ka meie pimeda õhtusöögi kogemust. Samas, õhtusöök toimus ju pimedas ja siinkohal ei olegi ju illustratsioone väga võimalik lisada, või mis 🙂

Nimelt kinkis kallis sõbranna mulle õhtusöögi kahele pilkases pimedas. Esiteks on minu arust üliäge idee kinkida inimestele elamusi! Vähemalt sama äge kui oma kätega tehtud asju!

Õhtusöök pimedas toimub Tai restoranis Krua. Kõik inimesed juhitakse kottpimedasse ruumi, kus pakutakse kolmekäigulist õhtusööki. Korraldajate poole pealt juhib õhtut üks pime naisterahvas ja teenindajaks on noormees, kellel on ees prillid, millega ta pimedas näeb inimestele taldikuid ette tõsta. Elamuse mõttes on see õhtusöök küll väga mõnus! Aju satub segadusse, sest justkui on ju silmad lahti ja pilt peaks ees olema.. aga ei ole. Õhtujuht annab natuke tuvastamise ülesandeid ja küsib suunavaid küsimusi, mis panevad sind ümbrust analüüsima ja tunnetama. Ei saa mainimata jätta ka seda, et telefonid peab üritusel välja lülitama ja küll on tore olla kolm tundi ruumis, kus ei ole kellelgi telefoni käes, miski ei pinise ja keegi ei pildista toitu enne söömist! Nii need inimesed siis veel 20 aastat tagasi restoranis söömas käisidki..

Kui nüüd rääkida toiduelamusest.. oeh.. Ma ei tahaks midagi väga halvasti öelda, aga isegi mu abikaasa ütles restost väljudes: see kokk pole küll kunagi isegi Tai koka kõrval seisnud 😀 Toit oli maitsetu, kana oli kuiv ja üldse.. jah.. Tõenäoliselt poleks see valguseski väga teemas olnud, aga pimedas, kus maitsemeel on eriti aktiviseerunud, paistis kehv maitsestamine kohe eriti silma (mitte sõna otseses mõttes).

Lõppkokkuvõttes on tegemist väga ägeda elamusega.. mis võiks samas toimuda mõnes muus restos!

 

DSC05288

Muide, see nädalavahetus ma küpsetan… ja siis küpsetan.. ja lõpetuseks veel küpsetan. Esiteks tegin juutide kuulsaid küpsiseid hamantashen. Neid küpsiseid iseloomustab nende kolmnurkne kuju. Samas võib täidise osas tööle panna oma fantaasia ja kasutada näiteks mooni (traditsioonilised), pähklid, datlid, aprikoosid, vaarikad kirsid, halvaa, karamell vms.

Retsepti sain ühest oma lemmikust ja super piltidega toidublogist – My name is Yeh!

 

Küpsised “Hamantaschen”

25-30 tk

 

300 g jahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,5 tl soola

1 sl apelsinimahla

100 g võid

130 g suhkrut

2 muna

1 tl vanillsuhkrut

1 tl sidrunikoort

 

Täidis

Aprikoosidžemmi

 

1 sl mett

4 sl tahiinit

Noaotsaga soola

 

 Sega kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool.

Teises, suuremas, kausis vahusta suhkur võiga kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval munad, seejärel sidrunikoor, apelsinimahl ja vanillsuhkur. Sega vähehaaval hulka jahusegu. Kui tainas jääb pehmevõitu, lisa vähehaaval veel jahu juurde. Valmis tainas jaga kaheks, suru lapikuks ja mässi mõlemad pooled toidukile sisse. Jäta külmkappi vähemalt 2-3 tunniks.

Vahepeal valmista halvaa – sega kokku mesi, tahiini ja sool.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane ahjuplaadile küpsetuspaberi leht.

Võta külmkapist välja esimene tainapoolik, rulli jahusel laual lahti ca 4 mm paksuseks. Lõika klaasiga tainast ca 7 cm diameetriga ringid. Määri iga ringi keskele 0,5 tl halvaad ja 0,5 tl aprikoosidžemmi.  Keera taina ääred kolmest suunast ülespoole sedasi, et ringist moodustuks kolmnurk. Suru nurgad kokku ja aseta küpsis plaadile.

Küpseta küpsiseid 15-20 minutit, kuni need muutuvad kergelt kuldseks. Jahtunud küpsiseid säilita suletud karbis, toatemperatuuril.

 

DSC05301

Share Button