Supertoidu šokolaad

Ma ei ei ole suuremat sorti kuivatatud marjade ja puuviljade fänn, sest minu arust kaotavad nad kuivades oma parimaid omadusi – värske ja mahlakas maitse. Juba ainuüksi seetõttu ei saaks minust toortoitlast, et nemad elavad kuivatatud datlitest. Okei, päris ei ela, aga mul on jäänud mulje, et enamik nende magustoitude retsepte algab kuivatatud datlitest. Niisiis kui minuga võttis ühendust Eesti supertoidu, sealhulgas külmkuivatatud marjade, tootja Chaga esindaja, siis ma esialgu ei osanud neist midagi arvata. Küll aga avastasin nende kodulehelt, et nende toodete edasimüüjateks on erinevad mahe- ja loodustoodete kauplused, apteegid jms. Järelikult ei saa ju kehva tootega tegemist olla, eks? Nali naljaks, aga huvi tekkis küll. Seda enam, et ma oma blogis vaikselt aga järjepidevalt propageerin Eesti toodangut, eriti mahetoodangut.

 

DSC05155

 

Külmkuivatamise mõte on säilitada marju koos kõikide kasulike ainetega, et saaks neid nautida aasta läbi. Ja teate, mis? Külmkuivatamisel säilib ka marja maitse. Jah, mahlakust me siin ilmselgelt ei eeldagi, aga marjad on õrnad, kergelt krõmpsud, samas pehmed ja maitsevad täpselt nagu päris. Kuigi mul olid suured plaanid nende katsetamisel retseptides, siis vaikselt peotäie kaupa suutsin pooled marjad niisama ära süüa. Nii tore oli talvisel ajal Eesti oma supertoidust vitamiine ammutada 🙂 Aga mis siis ikka teha nende marjadega, kui söömisest on isu täis? Kui see on üldse võimalik.

Kõige lihtsam on neid kasutada müslides, hommikusöökides, smuutides vms. Visata aga peotäie kaupa peale ja nautida. Kusjuures kui need marjad saavad niiskust, siis tuleb maitse eriti hästi esile. Seetõttu on neid eriti mõnus lisada smuutidesse. Mina, magustoidufriik, kasutasin aga marju tortide kaunistamisel, makroonides, trühvlites ja šokolaaditahvli tegemisel. See on ikka ütlemata tore, et erinevalt sügavkülmutatud marjadest need ei sula!

Issand, see kõik kõlab nüüd nagu üks suur kinni makstud reklaampostitus. Ausalt ka, ei ole 🙂 Te ju teate, et mu nõrkuseks on marjad, eks?

DSC05142

Selles imelihtsas šokolaaditahvlis kohtuvad meie oma Eesti supertoit ehk pohlad ja praegusel hetkel üks maailma enimlevinud moe-supertoite ehk Chia seemned. Motivatsiooniks on minu lemmikšokolaadid ehk tumedad šokolaadid kirsside.. vaarikate.. grenadilli… või misiganes hapuka marja või puuviljaga 🙂 Hapukas mari ja tume šokolaad on lihtsalt oivaline kombinatsioon! Lisades tekstuuriks juurde veel krõmpsud Chia seemned, saab aga täiesti ideaalse šokolaadi. Vähemalt minu silmis.

 

Supertoidu šokolaad

 

200 g tumedat šokolaadi

Paar peotäit külmkuivatatud pohli

Peotäis Chia seemneid

 

Šokolaadi tegemisel on kaks alternatiivi – kas lihtsalt šokolaad sulatada või tempereerida (loe täpsemaid juhiseid Šokolaadi ABC’st). Vahe on selles, et šokolaadi lihtsalt sulatades pead seda pärast külmkapis säilitama, sest see sulab toatemperatuuril. Tempereerimise tagajärjel taheneb šokolaad toatemperatuuril ja seetõttu ei vaja külmkapis säilitamist.

Niisiis sulata või tempereeri šokolaad vesivannil. Kalla paraja suurusega (ca 25 cm diameeter) fooliumiga vooderdatud vormi. Puista peale seemned ja marjad. Lase hanguda – kui tempereerisid šokolaadi, siis kindlasti lase hanguda toatemperatuuril. Tahenenud šokolaad murra tükkideks ja naudi!

 

PS. On mul alles fantaasiat seekordse retsepti nime panekul, ah?

DSC05140

 

Share Button
4 Comments