Brüleekreemi muffinid

Mõni nädal lihtsalt on selline, kus isegi mina ei suuda ega taha olla (enda arust) vaimukas ega isegi mitte viriseda. Lepin lihtsalt sellega, et elu peabki ju käima tõusude ja mõõnadega. Miks peab? Kui ei oleks mõõnasid, siis me ei saaks aru ega mõistaks neid hetki väärtustada, mil õnnelikud oleme.

Sel nädalal avastasin üllatusega, et vaatamata igapäevale avameelsusele, päris kõigest ma siiski kirjutada ei suuda ega oska.

 

DSC04191

Täna tekkis meil emaga arutelu tähemärkide kivide ümber. Üldiselt ma suur üleloomulike asjade uskuja ei ole, pigem olen kahe jalaga maa peal, aga nii mõnigi mu lähedane inimene võtab seda väga tõsiselt (samas selline arutelu juba eeldab uskumist sodiaagimärkidesse..). Ilmselt ei tohiks ma sel teemal palju õiendata, sest jäära üks sobivaim kivi on teemant ja noh, see on ju hea ettekääne siin elus. Aga ometi olen ka oma teemantkõrvarõngaid sama edukalt ära kaotanud, nagu ka kõiki teisi kõrvarõngaid. Kuigi teoorias “oma” kivi ei tohiks justkui kaduma minna? Igal juhul ema pakkus mulle täna vanaema kõrvarõngaid, kus on küljes suured ametüstid. Mis on temast üsnagi üllatav, sest tema teab kõige paremini minu kõrvarõngaste kaotamise fetišist.

Meie arutelu jõudis mingi hetk niikaugele, et istusime kumbki oma arvutis ja lugesime, mis kivid ikka meile sobivad. Üsna kiiresti jõudis ema järelduseni, et ma pean OTSEKOHE kõrvarõngad kõrva panema, sest… “kergesti ärrituvatele ja agressiivsetele jäära esindajatele on ametüsti rahustav toime hädavajalik. Kivi teeb inimese lahkemaks ja armulisemaks. Eriti kange jäära jaoks on kivi heaks abimeheks kontakti loomisel välismaailma ning lähedastega. Vähendab egoismi ja enesearmastust”. Minu oma ema nägi millegipärast kohe ametüsti hädavajalikkust minu elus. Huvitav lugu. Ma võtsin selle peale kingi lahkelt vastu.

 

DSC04179

 

Kuna muffinid on minu arust üsnagi lapsik toit, siis siit blogist nende retsepte just kuigi tihti ei leia. Vähemalt mitte enne kui mul on lapsed, kellega koos lapsik olla. Need muffinid olid aga piisavalt keerulised, et koheselt minu tähelepanu köita. Andis ikka nokitseda küll, aga tulemus on see-eest vägev! Suurimaks puuduseks vaid see, et peab kohe pärast kokku panemist ära sööma.

 

Retsepti idee allikas.

 

Brüleekreemi muffinid vaarikatega

12 tk*

 

Kreem

 

200 g vahukoort

200 g piima

100 g suhkrut

Noaotsatäis soola

0,5 vanillikaun

4 suurt munakollast

3 sl maisitärklist

50 g võid

 

Muffinid

 

300 g jahu

100 g võid

150 g suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

100 g piima

1 muna

2 munavalget

1 tl küpsetuspulbrit

Noaotsatäis soola

Ca 100 g vaarikaid

 

Kaunistuseks (soovi korral) – suhkur, vahukoor ja vaarikad

 

Kreem

 

Tõsta kõik koostisosad toatemperatuurile. Kuumuta väikeses potis tasasel tulel vahukoor, 2/3 suhkrust, piim, sool ja vanillikauna seemned ning kaun ise ka. Ära lase segul keema tõusta, vaid vaikselt podiseda. Samal ajal vahusta munakollased ülejäänud suhkruga, lisa tärklis ja vahusta, kuni saad heleda vahu. Alanda pliidi kuumust ja kalla väga peene joana ca neljandik piima-kooresegust munakollastele, samal ajal jätka vahustamist. Nüüd vispelda munasegu vaikselt piima-kooresegule, jällegi pidevalt vahustades. Hoia segu pliidil ja vispelda, kuni see korralikult pakseneb. Tõsta tulelt ja vispelda seda aeg-ajalt kuni see jahtub toatemperatuurini. Vahusta kreemile juurde toasoe või (alusta või vahustamisest, paari tl suhkruga, ning lisa vahtu läinud või kreemile). Pane saadud kreem kohe pritsikotti ja jäta külmikusse tahenema paariks tunniks.

Kreemi võib valmistada ka päev ette!

 

Muffinid

 

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Sega kokku kuivained. Teises kausis vahusta või ja suhkur, kuni moodustub hele vaht.  Vahustamist jätkates lisa muna ja munavalged. Lisa pool kuivainetest. Seejärel lisa piim ning vanilliekstrakt, jätka vahustamist. Viimasena lisa ülejäänud kuivained. Jaga tainas 12 muffinivormi vahel (peaks parasjagu 2/3 vormi mahust olema täidetud), suru iga muffini sisse 3-4 vaarikat ja küpseta muffineid 20-25 minutit. Jahuta!

 

Kokkupanekuks

 

Kreemi ja muffinid võib valmistada varakult, aga kokku peaks panema vahetult enne serveerimist! Kata iga muffin kreemiga, ükshaaval. Puista kreemile suhkur, ca 1-1,5 tl muffini kohta, ja põleta gaasipõletiga suhkur karamelliks. Alusta kuumustamist külgedelt ja lõpus kuumuta pealt. Valmis muffinid pane külmkappi, kuni järgmiseid valmistad. Alguses see tundub küll keeruline, aga kolmandaks muffiniks on kindlasti asi selge! Soovi korral kaunista muffineid lisaks vahukoore ja vaarikatega. Söö kohe 🙂 Nagu ka brüleekreemi, ei saa neid muffineid varakult karamellistada, sest karamellikiht hakkab kreemi peal sulama.

 

*Kui sööjaid on vähem, siis võib edukalt ka poole väiksema koguse teha.

 

DSC04188

Share Button
2 Comments