Kõrvitsa brüleekreem

Pärast nii pikka eilset postitust-monoloogi iseendaga võiks ju korraks aja maha võtta ja postituse põhirõhu pöörata tänasele retseptile. See on seda igal juhul väärt! Ma arvan, et see on lausa mu lemmik retsept tänavusest kõrvitsaretseptisajust, mis mu blogi (loe: köögi) vallutanud on. Oleks te vaid mu abikaasa nägu näinud, kui ma järjekordse kõrvitsa uksest sisse tõin.. või tol hetkel, kui mul potis kees kõrvitsasupp ja kõrval vahukoor kõrvitsa brüleekreemi tarvis, ja abikaasa küsis, mis ma süüa teen.. JÄLLE KÕRVITS?

 

DSC04078

 

Brüleekreem (mitte kreembrülee! Samas ma isegi ajan seda nimetust pidevalt segi) on üks tänuväärsemaid magustoite, mis valmib hõlpsalt, on kreemjas ja magus ning sobib oivaliselt igasugu marjadega. Tänuväärsust toetab ka fakt, et brüleekreemi saab teha valmis kas või paar päeva enne söömist – vahetult enne serveerimist karamellistatakse suhkur peale ja magustoit maitseb justkui oleks hetk tagasi valminud.. Niisiis pole kuigi üllatav, et tegemist on ühe levinuima restoranimagustoiduga.. ja juba kolmanda brüleekreemi retseptiga minu blogis (varem tehtud – šokolaadi brüleekreem ja klassikaline brüleekreem mustsõstratriipudega).  Mis see kõrvits nüüd head teeb? Kõrvits sobib oivaliselt erinevate vürtsidega ja kui lisada need vürtsid ja kõrvits brüleekreemile, siis tulemuseks on siidjas, õrnalt vürtsikas, kerge piparkoogimekiga suussulav magustoit. Kui lisada kõrvale veel värsked jõhvikad või hoopis jõhvikakeedis, siis elu ongi korda läinud. Ohh..

 

DSC04085

 

Kõrvitsa brüleekreem*

5 tk

 

3 dl vahukoort

100 g pruuni suhkrut

4 munakollast

3 sl kõrvitsapüreed

Noaotsaga muskaati

0,25 tl kaneeli

0,25 tl värsket ingverit

1 tl vannilliseemnepastat

 

Suhkrut

 

Kuumuta ahi 170 kraadini.

Kuumuta koor, muskaat, kaneel, ingver ja vanilliseemnepasta keemiseni. Lülita pliit välja, aga jäta pott pliidile 10 minutiks maitsestuma. Klopi munakollased suhkruga, aga ära vahusta! Nirista kuum koor munasegusse kogu aeg segades, jällegi – ära vahusta. Sega sisse kõrvitsapüree. Kalla segu läbi sõela (!!!) vormidesse ja pane vormid kas sügavale küpsetusplaadile või ahjuvormi. Kalla plaadile sooja vett parasjagu nii, et vormid oleksid pooleldi vees. Küpseta ca 40 minutit. Valmis brüleekreem võdiseb keskelt tarretise sarnaselt. Lase jahtuda ning pane nad paariks tunniks (kuni paariks päevaks!) külmkappi.

Enne serveerimist raputa magustoidu pinnale 1 tl suhkrut ning karamellista suhkur. Eelistatavalt leeklambiga, aga võib ka ahjus tulikuuma grillelemendi all.

 

DSC04089

 

*Tasakaalustamaks brüleekreemi magusust, soovitan kõrvale pakkuda kas värskeid jõhvikaid või hästi lihtsat jõhvikakeedist:

 

Jõhvikakeedis

 

100 g jõhvikaid

2 sl apelsinimahla

2 sl vett

1 sl mett

0,5 tl kaneeli

Pane kõik koostisosad potti ja kuumuta keskmisel kuumusele, aeg-ajalt segades ca 10 minutit, kuni segu pakseneb. Jälgi, et keedis pidevalt aga samas väga vaikselt podiseks. Valmis keedis jahuta ja paku brüleekreemi kõrvale.

 

DSC04087

Share Button
4 Comments