Külalispostitus: borš ja lihapirukad

Proloog

Ma olen juba pikemat aega käinud vanematele ajudele, et neil oleks aeg teha mu blogis külalispostitus. Eriti seepärast, et nende arust teen ma liiga palju liiga keerulisi küpsetisi. Pff. Enamjaolt me küll kiusame isa, et ta võiks oma õllekööki tutvustada.. või plovi (ta tõesti teeb maailma parimat plovi!). Aga seekord sain hoopis ema lõpuks nõusse! Jee! Ema niigi figureerib blogis tihti peategelasena, miks mitte siis üht suurepärast retsepti jagada? Või kahte!

 

DSC03924

 

Tere Olga ja kõik maitsva toidu sõbrad!

 

Loen sinu blogi pidevalt, katsetan siit paljusid retsepte, mis kõik väga hästi (peaaegu) õnnestuvad. Samas saan teada sinust palju uusi asju, mida ise seni ei olegi avastanud. Nüüd aga kiirustan avalikustama meie pere lemmiku borši retsepti! Imestan, et Olga ise seda siiamaani ei ole teinud, sest oskab seda teha sama hästi kui mina.

 

DSC03927

 

Borš on borš ja see supp ei vaja mingit pikka sissejuhatust ega lisandeid. Viin käib siin ikka asja juurde. Muidugi kõige paremaks lisandiks on lihapirukad, aga neid küpsetame juba täitsa pidulikel juhtudel. Näiteks, kui ma teen kolm borši kolme kuu jooksul, siis tean, et neljas kord enam ei lähe läbi ilma pirukateta borši serveerimine. Eks siis tuleb teha ka pirukad, nagu seekordki. Niisiis retsepti juurde.

 

Borš

 

1,2-1,5 kg liha (sealiha+lambaliha, või sealiha+veiseliha)

1 suurem sibul

1 porgand (suurem)

1 keskmine peet

2 spl tomatipastat

Veerand keskmist kapsapead*

2 keskmist kartulit

1 paprika

1 loorberileht

2 küüslauguküünt

Väike tükk soolapekki

Petersell, till, küüslauk

Keeda puljong – parima puljongi saab sea- ja lambalihast. Keetmisaeg 1 h 45 min. Kui puljong läheb keema, siis kalla vesi kohe välja, loputa pott ja pane liha puhta veega tagasi potti. Keeda, kuni liha pehme. 20 minutit enne lõppu lisa soola. Võta liha puljongist välja ja kurna puljong läbi sõela. Tükelda liha.

Tükelda sibul, riivi porgand ja peet. Võta suurem ja sügav pann ning prae selles sibul klaasjaks. Lisa porgand, prae paar minutit, lisa peet ja prae taas paar minutit. Nüüd lisa juurde tomatipasta, prae veel paar minutit ja viimasena tõsta pannile paar kulbitäit puljongit. Hauta kaane all 15 minutit.

Seni tükelda kartul ja keeda puljongis 10 minutit. Lisa puljongisse hautatud juurviljad, võimalikult õhukeselt hakitud kapsas ja paprika (tervelt, aga seemnetest puhastatud). Lase keema tõusta ja seejärel podiseda tasasel tulel 15 minutit. Nüüd maitsesta supp – lisa maitseroheline, loorberileht, sool ja pipar ning keeda taas 15 minutit. Niikaua kuni borš keeb tükelda küüslauguküüned ning soolapekk ja sega võimalikult ühtlaseks massiks kokku. Lülita pliit välja, lisa boršile küüslaugu-soolapeki segu, sega hoolikalt läbi ja jäta pliidile vaikselt jahtuma. Liha lisa enne serveerimist. Serveeri suppi küüslaugu ning hapukoorega! Ideaalne variant on supp valmis teha reede õhtul, siis on kaheks päevaks maitsev lõuna kindlustatud.

 

* Väga oluliseks faktoriks tõeliselt hea borši küpsetamisel on võimalikult värske kapsas!

 

DSC03910

 

Ja nüüd jagan kõige tublimatele lihapirukate retsepti. Teen pärmitainast selle retsepti järgi juba ülikooliajast.

 

Lihapirukad

 

500 ml piima

30 g pärmi

50 g suhkrut

150 g sulatatud võid

0,5 tl soola

ca 3 klaasi jahu

1 muna

 

Täidis

2 sibulat

800 g kodust hakkliha

soola-pipart

 

Määrimiseks – munakollane

 

Soojenda piim käesoojaks. Kalla pool piimast tassi ja murenda hulka pärm ning puista juurde natuke suhkrut. Ülejäänud piima hulka lisa 150 g sulatatud võid, 30-50 g suhkrut, sool ning 2 klaasi jahu. Kalla peale kergitatud pärm ja sega ettevaatlikult läbi. Lisa 1 muna ja sõtku tainast, lisades vähehaaval jahu kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätikuga ja hoia soojas kohas 45-60 min. Sel ajal valmista täidis – haki sibulad, prae klaasjaks. Lisa sibulatele hakkliha ja prae, kuni see valmis. Maitsesta soola ja pipraga. Nüüd sõtku tainast ja jäta see veel kord kerkima 45-60 min.

Eelkuumuta ahi 220 kraadini. Vormi pirukad, määri pealt munakollasega, tee kahvliga augud ja küpseta kuni kuldse värvuseni (ca 15 minutit).

 

Serveeri borš pirukatega, kiida iseennast ja nuru välja kiitused. Head isu!

 

DSC03915

Share Button
13 Comments