Sidruniküpsised

Ühel heal, õige natuke külmal, hommikul panin ma üle pika aja selga oma sulejope, pähe mütsi ja kätte kindad. Seisin ning vaatasin end peeglist, ohkasin, sest mõistsin, et nüüd siis vähemalt 4 kuud riietun niimoodi. Mind lohutab ainult see, et keegi tark inimene mõtles omal ajal välja auto istmesoojenduse! Hea küll, natuke lohutav on ka see, et eile sai tellitud üks soe meriinovillaga talvejope Icebreaker’ilt. Miljonär, nagu ma olen.

 

DSC03811

Rääkides riietest. Kuidas on võimalik, et need iga nädal kuhjuvad igale poole.. peale kapi? Asi on nii käest, et abikaasa ei viitsi enam selle üle toriseda.

 

DSC03819

 

Ahh, muide, mina siin teen sidruniküpsiseid.. JÄLLE! Vabandage mu originaalsus. Need lihtsalt nägid nii ägedad välja, et ma ei saanud mitte teha. Nende küpsiste tegemine on imelihtne, AGA (jah, alati peab olema AGA) väga oluline on lõigata võimalikult õhukesed sidruniviilud! Need viilud, mis on vähe paksemad, jäävad nätsked, et mitte öelda vaevu näritavad. Õhukesed viilud on jällegi krõmpsud, nagu küpsisele paslik. Mina sain sidruni lõigatud tänu suurepärasele Victorinoxi tomatinoale, mille kunagi, ühel heal päeval, sain Nami-Namist.

 

DSC03815

 

Kas ma üldse enam peangi ütlema, et retsepti leidsin Pinterestist?

 

Sidruniküpsised

30 tk

 

150 g võid, toatemperatuuril

1 muna

0,5 sidrunikoor + mahl

200 g mandlijahu

100 g tuhksuhkrut

150 g jahu

50 g tärklist

 

1 munakollane

2,5 sidrunit

Suhkrut

 

Vahusta või munaga. Sega kokku mandlijahu, tuhksuhkur, jahu, tärklis ning sidrunikoor. Lisa pool kuivainete segust võile ja sega läbi. Lisa sidrunimahl ning lõpus ülejäänud kuivained. Tee tainast ca 5 cm diameetriga vorstike, paki see toidukilesse ja jäta külmikusse vähemalt 3 tunniks (ma jätsin lausa üleöö)

Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Soovi korral (kui sulle ei maitse sidruni mõrkjas maitse) koori sidrunid*. Kui ei koori, siis pese hoolikalt sooja vee all. Seejärel lõika nii 1-2 mm paksused viilud.

Lõika tainast ca 4 mm paksused kettad, pane plaadile ja määri munaga. Kuna tainas ei kerki väga, võib küpsised üsna lähestikku laduda. Pane peale sidruniviilud ja puista peale suhkrut**. Küpseta 13 – 15 minutit. Lõpus tõsta plaat kõrgemale ja pane ahi grilli režiimile. Küpseta nii 2-4 minutit, kuni küpsised pealt kuldsed-pruunid.

* Ma ise tegin plaaditäie koorega ja plaaditäie ilma kooreta. Kuna mulle meeldib sidruni mõrkjas maitse, siis väga vahet ei täheldanud (koorega ehk olid õõõõige natuke vintskemad). Peamine on teha õhukesed viilud ja need hästi karamelliseks grilli all saada.

** Suhkrut võiks panna 0,25-0,5 tl küpsise kohta, sest siis saab sidruni peale karamellikihi, mis sinna õige hästi sobib. Pildil olevad küpsised on esimesest laarist, mida kartsin kõrvetada.. Teinekord olin juba targem.

 

DSC03809

Share Button