Banaani tiramisu

Täna on mul teiega, kallid lugejad, jagada nõnda pikk retsept, et isegi ei jää aega niisama tühjaks lobaks. Hea küll, natuke ikka jõuab. Ma päris tihti tunnen, et olen nii mõneski asjas “sooooo yesterday“. Kasvõi Instagramiga, mille hiljuti avastasin. Nüüd siis on mu teele ette jäänud Pinterest, kus olen juba lausa kuu aega surfanud. Kui ma varem lugesin aju tuulutuseks uudiseid, siis nüüd avan Pinteresti, et vaadata ilusaid pilte. See on uskumatu, kui kaugele mu mõtted nendest piltidest edasi arenevad ja kui mitmele põnevale leheküljele olen sealt jõudnud. Üks järjekordsetest avastustest oli see banaani tiramisu retsept, õigemini selle magustoidu ehitus. Nii kui seda nägin, siis teadsin, et pean ka seda tegema! Ma ei tea, mida teie laupäevaõhtuti teete, aga mina veetsin tunde köögis justnimelt selle magustoidu kallal nokitsedes. Hetkekski ei hakanud igav. Milleks ometi sõpradega kokku saada või välja minna, kui saab üksi köögis nõnda põnevalt aega veeta? (palun, PALUN, mõistke mu irooniat siinkohal).

 

DSC03705

See on nüüd retsept, mille avaldamise mõttekuses ma väga pikalt kahtlesin, sest ei tea, kui paljusid lugejaid see huvitab. Peamiselt seetõttu, et selle magustoidu kokkupanek on üsna tehniline ja ikka paras väljakutse. Samas, järele mõeldes võin öelda, et seda võib teha ju hoopis ühe terviku tordina.. või kausimagustoiduna! Hea meelega teeksin isegi teinekord selle uuesti, aga järgmine kord serveeriksin seda ühes tükis.. Maitse on igal juhul super ja pingutust igati väärt!

 

DSC03708

 

Idee ja osaliselt retsept: Sugarhero.

 

Banaani tiramisu

4 tk*

 

Banaanikeeks

120 g võid

200 g suhkrut (ma kasutasin 100 g valget ja 100 g pruuni)

100 g kreeka jogurtit

2 muna

3 küpset banaani

1 tl soodat

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl vanillsuhkrut

160 g mandlijahu

200 g nisujahu

Noaotsatäis soola

 

Immutamiseks

200 ml piima

50 g keedetud kondenspiima

 

Banaanitäidis**

2 sl võid

1 sl pruuni suhkrut

2 sl rummi

1 tl vanilliekstrakti

0,25 tl kaneeli

4 küpset banaani

 

Mascarpone kreem**

400g Mascarpone kreemi

2 dl vahukoort

2 sl pruuni suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

 

Kokkupanekuks***

Tordikile või šokolaadi mustrikile

300 g tumedat šokolaadi

Palju kannatust..

 

Banaanikeeks

Alusta magustoidu tegemist banaanikeeksi küpsetamisest, ümmarguses 22-24 cm diameetriga vormis. Eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval juurde munad. Purusta banaanid kahvliga massiks ja lisa seejärel tainale koos kreeka jogurtiga. Lisa mandlijahu. Sega eraldi kausis kokku jahu sooda, vanillsuhkru ja soolaga. Lisa kuivained tainale ja sega ühtlaseks.

Pane tainas võiga määritud keeksivormi ja küpseta ca 50 minutit – kontrolli keeksi valmidust tikuga. Kui serveerid magustoitu tervikuna, siis lõika jahtunud keeks kolmeks. Kui teed väiksemad portsjonid, siis lõika enne keeksist välja 10 cm diameetriga ringid ja siis lõika need kolmeks.

 

Immutamiseks

Vispelda hoolikalt kokku piim ja keedetud kondenspiim.

 

Banaanitäidis

Tükelda banaanid. Sulata pannil (mitte päris täisvõimsusel) või, lisa suhkur, rumm, ekstrakt ja kaneel. Sega juurde banaanitükid ning kuumuta neid paar minutit, kuni need on pehmed. Tõsta tulelt ja lase jahtuda.

 

Mascarpone kreem

Vahusta vahukoor ja suhkur madalal kiirusel, kuni suhkur on sulanud ja vahukoor veel vedel. Lisa vanilliekstrakt ja mascarpone ning vahusta, kuni saad ühtlase tugeva kreemi (ole vahustamisel ettevaatlik, et mitte ülevahustada!).

 

Kokkupanek

Pane alusele valmis 4 10cm diameetriga põhjata vormi (kui sul nii palju ei ole, siis võid ka tordikilest ehitada 10 cm diameetriga “vormid”). Kasta lõigatud banaanikeeksi viile piima ning aseta vormide põhjadesse. Peale pane banaanid ja nendele omakorda mascarpone kreem. Tee samad liigutused läbi 3 korda. Kusjuures soovitan kreemi jaoks kasutada kohe tüllet ja pritsikotti ning kõige viimane kiht kreemi pritsida ilusasti 🙂 Kokku pandud magustoidud pane külmikusse vähemalt tunniks.

Tahenenud magustoitudele valmista šokolaadist seinad. Selleks lõika kas tordikilest või šokolaadi mustrikilest sobiva kõrguse ja laiusega tükid. Sulata vesivannil šokolaad ja määri see ühtlaselt kiletükkidele. Kusjuures soovitan iga kiletüki määrimise vahele jätta ca 5-10 minutit, sest siis saab magustoite rahulikult ükshaaval katta. Kui šokolaad hakkab juba hanguma (kui šokolaad on korralikult tempereeritud****, siis hakkab see hanguma üsna kiiresti ja seda toatemperatuuril, kui mitte, siis on vaja tõsta see vahepeal külmikusse), siis tõsta magustoidud külmast välja. Eemalda magustoidu ümbert kile ja pane kohe asemele šokolaadiga kaetud kile. Aseta magustoidud tagasi külma ning eemalda kile alles siis, kui šokolaad täielikult tahenenud. Kui šokolaadi ja mustrikile ääri jääb üle (nagu mul jäi), siis võib neist peale lisaks kaunistused meisterdada.

Enne serveerimist lase magustoidul külmas seista üleöö.

 

* Panen kirja õpetuse, kuidas teha magustoitu 4 x 10 cm diameetriga vormi. Palju lihtsam, kuid tunduvalt vähem efektsem, on seda serveerida tervikuna.

** Kui teed magustoitu suure vormi sisse, siis soovitan suurendada koguseid poole võrra.

*** Läheb vaja vaid juhul, kui teed šokolaadiääri magustoidule. Loomulikult võib seda kaunistada ka oma äranägemise järgi.

**** Tempereerimisest loe lähemalt siit.

DSC03710

Share Button