Peedi ja kitsejuustu salat

Eesti on paraku väike riik ja seetõttu eesti keeles blogijaid on ka üsna vähe. Niisiis juhtub blogimaastikul pidevalt selline lugu, et kui mõni ettevõte soovib end promoda, siis ta saadab blogijatele nänni proovimiseks või mingi ahvatleva pakkumise, tingimusega, et sellest peab tulema postitus… ja siis tundub, et kõik Eesti blogijad kirjutavad ühest ja samast asjast. Väikese riigi rõõmud 😀 Näiteks on Eesti kaalunõustajad avastanud, et Eesti seltskonnablogijannad on kõik vähe paksuvõitu ja viimase nädala jooksul kohtab igal pool mingit Kalmuse, kaalustalla.ee jne juttu. Palun ärge siis pange mind nüüd nendega ühte patta, sest mina olen omal jõul ja vabatahtlikult juba kuu aega tublisti trenni teinud. Enamvähem.  (Oli alles pikk sissejuhatus, et iseennast õigustada).

 

DSC03548

 

Tegelikult olen ma terve elu olnud see sportlik tsikk oma saja trenniga ja ma täiesti jumaldan sporti.. Aga kaks aastat tagasi ma langesin spordilainelt. Ma ei teagi, mis enese õigustuseks öelda. Täiskohaga töö ja täiskohaga ülikool tegid oma töö ning minu spordilust kadus. Ma ei tahtnud enam trenni teha ning mida kehvemaks läks füüsiline vorm, seda piinlikum ja tüütum oli trenni teha. Asi ei olnud üldse selles, et ma oleks juurde võtnud, vaid selles, et ma ei olnud enam füüsiliselt võimekas. Eks ma ikka ujumas ja sörkimas käisin, aga “tund aega jooksu ja 12 km” asendus “30 minutit vaevalise sörgiga 4-5 km”. Nüüd siis kuu aega tagasi ma mõtlesin, et aitab sellest lollusest ja tuleb oma nõmedast uhkusest suurem olla. Läksingi taas rühmatrenni ja ja… oeh. Ma varem olin enda arust rühmatrenni superstaar – tegin kõike esireas, treenerit vaatamata, ja hüppasin või lakke, et saaks pulssi 180 peale (taastumine oli täiesti suurepärane ja juba paar hetke hiljem pulss 140). Nüüd aga.. tundsin end zumbas nii, nagu oleks elevant tuppa lastud. Vaatasin naelutatult treenerit ja üritasin paaniliselt iga ta liigutust järgi teha.. ja kui leidsingi selle mikrosekundi, et end korra peeglist vaadata, siis olin nõnda šokeeritud sellest vaatepildist, et jätkasin treeneri vahtimist. Ma ei hakka rääkimagi, kuidas ma end tundsin pärast esimest bodypumpi.. Samas nüüd, kuu aega hiljem suudan juba tantsida ja tunnen end oivaliselt. Jooksen juba jälle 8-9 km kaupa ja elu on muidu ilus. Nii jätkates võib ju suveks vormi saada. Mida ma selle jutuga öelda tahan, lisaks iseenda kiitmisele? Inimesed, olge oma iseloomust ja laiskusest üle!

 

DSC03554

 

Tervisliku eluviisi lahutamatuks osaks on ju salat, eks? Ei, ma ei ole murusööjaks muutunud. See spordijutt lihtsalt sobis salatipostitusega kokku. Tegelikult söön ikka rohkelt liha- ja piimatooteid, sest mis mõtet on lihaseid treenida, kui neid ei toida? Aga viimati Vapianos kiiret õhtusööki enne kino otsides jäi silma nende uuest menüüst peedi ja kitsejuustu salat.. See on väga hea! Ja mida teeb Olga hea söögiga? Esialgu sööb ära ja pärast teeb järgi. Kuna abikaasa mul peeti ei söö (mulle seni ei mahu pähe, kuidas saab üldse kõikidest toiduainetest just peeti mitte süüa??? See on ju nii neutraalse maitsega), siis ajastasin salati tegemise ajale, mil teda kodus ei olnud. Esiti proovisin teha salatit värske kitsejuustuga, nagu Vapianos, järgmisel õhtul paneeritud kitsejuustuga, nagu ma seda ise eelistan. Ma ei teagi. Mõlemad olid väga head.

 

DSC03545

 

 

Peedi ja kitsejuustu salat balsamico kastmega

Kahele

 

Erinevaid salateid

2 väikest keedetud/röstitud peeti

100 g valgehallitus-kitsejuustu

1 sl palsamiäädika kreemi

2 sl oliiviõli

1 tl mett

Meresoolahelbeid

Pipart

 

Kui soovid kitsejuustu paneerida – muna, jahu, riivsai

 

Paneeritud kitsejuustuga salati tegemiseks lõika juustust ca 1 cm paksused viilud. Kata viilud jahu, muna ja riivsaiaga (kata hoolikalt, et praadimisel juust välja valguma ei hakkaks!), pane külmkappi ootele. Värske kitsejuustuga salati jaoks viiluta juust nii 0,5 cm viiludeks.

Valmista kaste – vispelda kokku palsamiäädikas, mesi ja oliiviõli. Rebi salat kaussi, kalla peale 2/3 kastmest ja sega hoolikalt läbi. Pane salat taldrikutele. Kui teed paneeritud juustuga salatit – prae paneeritud juustu kõrgel kuumusel rohkes õlis minut-paar ja pane paberile nõrguma.

Nüüd aseta salatile peale vaheldumisi peedi- ja juustuviilud. Kalla peale järelejäänud 1/3 kastmest. Jahvata musta pipart ja puista peale natuke meresoolahelbeid.

 

DSC03552

Share Button