Veiseliha balsamico kastmes

Minu ülitubli abikaasa on nüüdsest raudmees. Tegelikult olen ju mina seda alati teadnud, aga nüüdsest teavad ka teised, sest hiljuti läbis ta täispika triatloni (kus peab liiga palju ujuma, üle mõistuse palju rattaga sõitma ja lõpuks maratoni jooksma) nii 11 tunniga. Seega tasub tema poole pöörduda ettevaatlikult, näiteks “Teie Kõrgeausus”, aga lihtsalt “Raudmees” on ka aktsepteeritav. Pärast seda pisikest pingutust viisin oma lääbakil ja vaevu kõndiva mehe koju, aga enne seda palus ta oma raudselt kähiseva häälega end viia alkoholipoodi õlle järele. Kange mees tuli ise ka poodi kaasa, ikka lääbakil, lonkavana ja paljajalu, aga vähemalt medal kaelas ja naeratus näol. Või noh, ütleme siis, et midagi naeratuse sarnast, mida ta jaksas näole manada. Ühes meie kodu-alkoholipoodidest (jah, meie maja läheduses on 4 alkoholipoodi) töötavad sellised toredad soliidsed ja rõõmsameelsed vanaprouad. Nad lausa ehmatasid, kui abikaasat nägid. Kui ta rääkis neile oma katsumustest, siis suutis see soliidne vanaproua vähemalt viis korda öelda “Oi, bl***d”. Ma siis rääkisin juurde, et isa kurdab, et enne abielu kulutati energiat kasulikele tegevustele nagu puude lõhkumine, aga nüüd joostakse lihtsalt metsas ringi. Vanaproua peaaegu oleks naerust pikali kukkunud. Mul oli vähemalt hea meel, et saime nende õhtu elavamaks muuta!

DSC02895
Raudmeeeeees, on hirm talle võõras…

Pärast triatloni tegin õhtuks rohkelt veiseliha, mis õlle kõrvale eriti hästi alla läks, aga õnneks jagus ka taastumispäevaks. Hea veiseliha tegemiseks on vaja kahte asja – aega ja kannatust. Kui te just ei tee paari minuti steiki. Ma varem maitsestasin veiseliha alati väga koduselt, nagu ema ja vanaema (puljong, pipar, sool, sibul vms), aga pärast Tai külastamist teeks alatihti kastmeid sojast, meest, tšillist, laimist jms. Mõlemad variandid on küll väga head, aga kui ma 25 aastat olen ühesugust liha söönud, siis nüüd võib ju paar aastat midagi teistsugust ka süüa.. Mu vanaema ütles selle peale loomulikult, et sellised road on kallid. Tõsi, esimene kord neid kastmeid ostes kulub tõesti natuke rohkem raha. Aga kõik need kastmed säilivad külmikus suurepäraselt ja iga roa kohta kulub korraga vaid paar supilusikat. Seega on selline väljaminek vaid kord-paar aastas.

dsc02933

Veiseliha balsamico kastmes*

Ca 1,5 kg veiseliha

1 l veiselihapuljongit

1 dl palsamiäädikat

1 sl Worcestershire kastet

1 sl sojakastet

1 sl mett

0,5-1 tl tšillihelbeid

4 küüslauguküünt

Soola-pipart

Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Lõika liha ca 2 cm paksusteks tükkideks, maitsesta soola ja pipraga.

Sega kaanega ahjupotis kokku kõik kastmed, puljong, äädikas, mesi, tšillihelbed ja pigista juurde küüslauk. Jäta ootele.

Prae liha kõrgel kuumusel kahelt poolt pruuniks ja pane potti, kastmesse. Aseta ahju ja küpseta 2-2,5 h. Küpsetusaeg sõltub sellistest asjaoludest, nagu näiteks lihatükk ja selle kvaliteet, aga ka sellest, kui paksult on see lõigatud. Niisiis tasub vahepeal potti ahjust välja võtta ja proovida, kas liha küps. Võib tükke kastmes ka natuke liigutada, ringi keerata. Tulemuseks peaks saama väga pehme liha! Kindlasti peab ära kasutama ka ülimaitsva kastme – selgena liha kõrvale või teha selle põhjal jahukaste.

*See roog on ka väga lihtsalt tehtav multikeetjas! Vaja vaid liha hautamisrežiimile jätta.

DSC02938

Share Button
4 Comments