Beseekattega rabarbripirukas

Ema heitis mulle ette, et rabarbrihooaeg on täies hoos ja minu blogis puudub rabarbripiruka retsept (üks maasika-rabarbripirukas siiski on). Üsna häbiväärt lugu tõesti, peab viga parandama. Kuna abikaasa tuleb täna komandeeringust koju ja minu kahepäevane “õppepuhkus” on läbi, sai tehtud üks kaunis koogikene. Eelkaitsmiseni jääb veel viis päeva ja see tähendab, et niikaua peab poolfabrikaate sööma. Ausalt öeldes kõik see lõputöö on ikka paras huumor küll ja peab suuuuure peo tegema, kui selle ikkagi kaitstud saan.

DSC01422

Naljakas, kuidas igal aastal rabarbrihooajal võidutsevad blogimaailmas kaks “maailma parimat rabarbripirukat”. Üks siis see klassikaline muretaina ja biskviitkattega pirukas, mida ma ise ka alati esimestest rabarbritest teen. Hea retsept on näiteks blogis Toidutegu. Teine on natuke uuem, beseekattega “maailma parim rabarbrikook”, millest esimesena kirjutas Umami-Juta, aga populariseeris Kritel – seda retsepti tõesti kohtab tänavu igal pool, inimesed lihtsalt julmalt kopeerivad tema retsepti oma blogidesse, viitamata (oi kui väga akadeemilist mind selline asi häirib). Mina igal juhul soojalt soovitan mõlemat retsepti!

Nüüd siis võib öelda, et mu blogist leiab ühe postitusega lausa kolm rabarbrikoogi retsepti.. haha 🙂

 

Beseekattega rabarbripirukas

Põhi

2 dl kaerahelbeid

3 dl nisujahu

150 g võid

1 dl pruuni suhkrut*

1 sl vett

Täidis

200 g hapukoort

200 g kondenspiima

4  munakollast

5-6 peenemat rabarbrivart

3 sl suhkrut

Besee

4 munavalget

4 sl vett

0,5 tl sidrunimahla

3 dl suhkrut

 

Põhja tegemiseks sulata või ja sega kokku kuivainetega. Lõpus lisa tilk vett, et tainas natuke paremini koos püsiks. Suru saadud tainas väga õhukese kihina koogivormi põhja ja äärtele. Tee põhja kahvliga paar auku ja aseta vorm külmkappi 30 minutiks. Seejärel küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit.

Tükelda rabarber ja sega suhkruga. Täidise jaoks vispelda hoolikalt munakollased, kondenspiim ja hapukoor. Kalla täidis põhjale, puista peale rabarber. Küpseta kooki 180 kraadises ahjus ca 35-40 minutit.

Besee valmista Itaalia meetodil (siis ei pea seda pärast enam küpsetama)**. Sega suhkur ja vesi ning kuumuta 120 kraadini. Kui siirup hakkab keema, siis võid alustada munavalgete vahustamist. Jätka vahustamist ja kalla vaikselt kuum siirup munavalgetele. Lisa ka tilk sidrunimahla. Vahustama peaks edasi kuni besee temperatuur on 50 kraadi ja besee on tugev-läikiv. Pane besee leigele koogile ja põleta leeklambiga triibuliseks.

*Ma ise kasutan tihti koogipõhjades pruuni suhkrut, sest see muudab põhja karamelliseks ja krõmpsuks, aga  siis peab põhja tõesti õhukeseks suruma. Kui tahad ikkagi pehmemapoolset põhja, kasuta pigem tavalist valget suhkrut.

**Loomulikult võib besee ka lihtsalt vahustada, panna koogile ja küpsetada, kui on hirm toore munavalge kasutamise ees. Samas kallatakse 120 kraadine siirup munavalgetesse ja vähemalt minut on munavalgemass üle 75 kraadi küll, seega mina salmonellat siinkohal ei karda.

DSC01431
Selle koogiga õppisin roose tegema ja oma leeklampi kasutama.. 🙂

 

Share Button
2 Comments