Maasika-rabarbripirukas

Mis teil meenub esimesena, kui mõtlete ameerikaliku piruka peale? Mina näiteks olen selle generatsiooni inimene, kellele tekivad Ameerika tüüpi pirukaga alati kahtlased assotsiatsioonid – Stifler’s mom, MILF, This one time, at band camp… ja muud nilbed asjad. Vähemalt kujutame me kõik kohe väga elavalt ette, milline näeb välja üks õige ameerikalik pirukas! Üldiselt ongi nii, et magus “pie” on vormi sees küpsetatud pirukas, mil sisuks puuviljatäidis, peal ja all tainas (pealmine kiht tihti põimitud) ning kõrvale sobib oivaliselt vanillijäätis. Ma just kuigi tihti seda tüüpi pirukat ise ei tee, aga seekord leidsin retsepti, mis kutsus katsetama.

 

DSC01313
Sel pirukal küll katteks taina asemel krõbediku-tüüpi pähkli-kaerahelbesegu..

Üks mu vaieldamatuid lemmikuid välismaa blogisid on Joy the Baker. Ta on kergelt iroonilise kvaliteet-huumoriga, andekas fotograaf ja postitab piisavalt tihti, et blogi on põnev jälgida. Rõhk on loomulikult küpsetamisel, aga üldiselt on retseptivalik seinast-seina. Ka antud maasika-rabarbripirukas on justnimelt sealt blogist. Üldiselt nende välismaa retseptidega peab olema ettevaatlik, sest need kipuvad olema üsna läilalt magusad ja koogid on pigem keeksilaadsed, kuivad. Võib-olla on asi minu subjektiivses maitses, aga tõesti panen alati vähem suhkrut ja tihti saavad need ikkagi liiga magusad. Vähemalt selle piruka puhul ei ole kuivust vaja karta. Liiga magusat maitset ka enam mitte, sest ma ikka tunduvalt vähendasin suhkru kogust.

Süües seda pirukat kujutan väga elavalt ette, kuidas meeleheitel koduperenaine üle õue naabrinaisele külla lippab, kook näpus. Juba puhtalt seetõttu, et naabrinaine suveks liiga saledaks ei muutuks.

 

DSC01311

 

Retsepti allikas. See võib tunduda esialgu keeruliselt pikk retsept, aga tegelikult on ju kõik koostisosad kodused ja tainas nõuab lihtsalt rohkelt näppimist.

 

Maasika-rabarbripirukas

 

150 g jahu

1 sl suhkrut

0,5 tl soola

100 g võid

50 g petti*

 

Täidis

400-500 g rabarbrit

400-500 g maasikaid

100-150 g rafineerimata roosuhkrut

25 g maisitärklist

Noaotsaga soola

2 sl sidrunimahla

 

Kate

 

100 g jahu

80 g kaerahelbeid

100 g suhkrut

Noaotsatäis soola

100 g võid

100 g hakitud pekaanipähkleid

 

Sega kausis kokku jahu, suhkur ja sool. Lisa külma või tükid ja näpi purutaoliseks massiks. Kalla massile juurde pett ja sega kokku tainaks. Võid taina natukeseks külma panna, kui see tundub liiga pehme. Tee käed (ja tainas) korralikult jahuseks ning suru tainas pirukavormi põhjale ja äärtele. Tee põhja paar auku ja pane vorm 1 tunniks külmkappi.

Täidise jaoks poolita maasikad ja haki rabarber jämedalt (värskeid peenikesi varsi ei pea tingimata koorima). Sega kausis kokku maasikad, rabarber, suhkur, maisitärklis, sool ja sidrunimahl. Raputa kausi sisu hoolikalt läbi, et kõik oleks ühtlaselt suhkru ja maisitärklisega kaetud. Jäta täidis toatemperatuurile seisma kuni valmistad puru. Nüüd on ka hea aeg ahju sisse lülitamiseks – eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Veel ühes kausis sega kokku jahu, kaerahelbed, suhkur ja sool. Lisa võitükid ja näpi purutaoliseks massiks. Viimasena puista juurde hakitud pähklid. Nüüd on kõik piruka osad valmis ja vaja vaid kokku panna.

 

DSC01281

 

Pane küpsetusrestile peale küpsetuspaber (ma isegi ei tulnud selle peale varem ja siis ikka kippusid asjad kuuma ahju põhja tilkuma..). Võta põhi külmkapist välja ja pane restile. Sega paar peotäit puru maasika-rabarbritäidisega ning pane täidis pirukale. Puista peale puru.

Küpseta pirukat 200 kraadise ahju keskosas 20 minutit, alanda temperatuuri 175 kraadini ja küpseta veel 40 minutit. Lõpus jälgi, et pirukas pealt ei kõrbeks. Enne serveerimist lase pirukal paar tundi jahtuda! Serveeri soojalt vanillijäätisega**.

*Kui ei ole soovi petti kasutada, sega hoolikalt kokku sama kogus piima ja paar tilka sidrunit, lase paar minutit seista ja ongi “pett” valmis.

** Jahtunud pirukat säilita külmkapis.

DSC01309

Share Button