Crème brûlée mustsõstraga

Brüleekreemi postitust olen tahtnud teha juba lausa kuu aega, sest aprilli alguses õnnestus mul Oma Maitse lugejakirja eest saada endale leeklamp! Tegelikult ei ole ma suuremat sorti lugejakirjade saatja (õigupoolest polnud ma varem ühtegi saatnud), aga oskan juba kooliajast saati kirjutada väga südamlikult ja siiralt… siis kui olukord seda nõuab. Ja kui ma nägin, et võimalus on leeklamp endale saada, siis olukord nõudiski seda. Mitte et ma ei jaksaks seda osta, aga võidetud köögikraami aktsepteerib abikaasa palju parema meelega, kui “järjekordset raha raiskamist igasugusele köögi tilulilule, mis niikuinii enam kuskile ei mahu”.

Ma arvan, et need kes on mu blogi juba mingi aeg jälginud, on aru saanud, et mulle ei meeldi üleliia magusad asjad. Alati peidan magustoitude sisse mõne marja või natuke toormoosi või lisan hoopis natuke soola. Niisiis kodustasin seekord ka klassikalise brüleekreemi endale kodusemaks, tekitades sinna sisse vallatud mustsõstratriibud. Ka oma eelmise brüleekreemi sisse panin tasakaaluks vürtsikat ploomimoosi. Loomulikult, kui teile meeldivad klassikalised ja puhtad maitsed, siis võib need lisandid ära jätta. Aga minu arust sellised magustoidud lihtsalt nõuavad särtsu juurde!

 

DSC00999

 

Kui nüüd rääkida oma lõputööst.. Ah, parem vist mitte rääkida.. Ma olen nagu narkar – suutsin end blogist 5 päeva eemal hoida ja siis langesin täiega tagasi, veel hullemini kui enne. Tegelikult on mul ka natuke tekkimas meeleheide, sest minust mitteolenevatel põhjustel seisab magistritöö kirjutamine paigal ja ma ei tea enam mida teha selleks, et see taas liikuma saada. Nokitsen aga vaikselt edasi, korrigeerin ja vormistan ja teen kõike, mis saan ise ära teha.. Samas suur osa mulle lubatud andmetest on puudu ja nendeta niikuinii esitamiseks ei lähe. Miks siis mitte magustoitu hoopis vorpida? Seda enam, et brüleekreemi kokku segamine võtab alla 5 minuti ja munakollased olid ka üle peale makroonide tegemist.. Süüa tehes olen ka vähe rõõmsameelsem, muidu aina nähvan kõigile viimasel ajal.

 

Aga nüüd, käsi südamel, luban, et ei postita see nädal rohkem. Ehk siis jätkan nähvamist ja torisemist. Värisege!

 

DSC01014

 

Crème brûlée mustsõstraga

6 tk

 

1 vaniljekaun

500 g vahukoort

8 munakollast

125 g suhkrut

6 sl mustsõstra püreed

 

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks ja kraabi noa otsaga kauna seest välja seemned. Pane koos vahukoorega potti (nii seemned kui ka koor) ning kuumuta umbes 75 kraadini. Segu ei tohi keema minna.

Sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Neid ei tohiks vahtu ajada.

Nirista kuumutatud koor munakollaste sekka, samal ajal pidevalt segades. Jällegi ei tasu kõvasti kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht. Võta vaniljekoor välja ja kalla segu vormidesse. Aseta vormid vesivannile (nii et vormid oleksid 2/3 ulatuses vees), kata fooliumiga, ning küpseta ahjus 160 kraadi juures ca 45-50 minutit.

Kui kreem hakkab juba õrnalt tahenema (umbes 30 minutit ahjus olnud), siis tõsta vormid ettevaatlikult ahjust välja ja nirista iga vormi sisse 1 sl mustsõstrapüreed. Tee seda ettevaatlikult ja hajutatult, et püree kohe kõik ühes kohas põhja ei vajuks. Pane vormid tagasi ahju.

Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud ja võbisema korralikult. Kui magustoit on täiesti jahtunud, puista peale suhkrut ning karamellista põletiga. Kui põletit ei ole, siis pane vormid paariks minutiks kuuma 250-300 kraadisesse ahju.

 

DSC01010

 

Share Button
One Comment