Hõrk sea sisefilee ploomikastmes

Üks minu blogi populaarsemaid retsepte on sea-sisefilee retsept. Minu jaoks on see tore üllatus! Sellest rohkem on vaadatud vaid blogi ainukest retseptivaba postitust. Huvitav, kas ma peaksin sellest mingi järelduse tegema?

Need, kes ei loe hetkel päris esimest korda mu blogi, on juba täheldanud, et küll ma jaksan retsepte kiita. Eks ma selline enesearmastaja olen ja regulaarselt kiidan iseend, et tuju üleval hoida. Igal juhul, see nüüd kindlasti ei ole see koht, kus lõpetada toidu kirjeldamine ülivõrdes (ehk järgmine kord…), sest see sealiha oli suurepärane! Eriti just sinna juurde kuuluv kaste. Tegin toidu nii hilja (parasjagu mehe saabumiseks pärast tööd ja trenni), et olin kindel, et ise ei hakka enam söömagi. Ja siis sõin täisportsu, hoides end tagasi, et mitte lisa võtta. Ausalt see kaste maitseb nagu midagi sellist, mida peenes restoranis pakutakse. Samas valmistamine ei ole absoluutselt keeruline. Võib-olla oli asi moosis, mida kasutasin. Nimelt oli mul alles veel pisike purk sõbranna tehtud ploomi-kaneeli-apelsini moosi ja oi kui mõnus selle lõhn oli. Seega võib kastmele huvi korral lisada noaotsaga kaneeli ja apelsinimahla-koort. Üldiselt soovitan retsepti kõigile, kel maitsevad magus-hapud-teravad söögielamused.

 

DSC00120

 

Sea sisefilee ploomikastmes

Neljale

 

2 seasisefileed

1 rosmariini oks

2 dl valget veini

2 sl ploomimoosi

2 sl palsamiäädikat

1 tl palmisuhkrut

Soola-pipart-tšillit

 

Jahukastme jaoks – või, jahu ja piim.

 

Maitsesta liha soola ja pipraga ning pruunista pannil. Tõsta liha kõrvale ja kalla pannile valge vein. Vein teeb panni parasjagu puhtaks 🙂 Lisa veinile ülejäänud koostisosad – rosmariin, moos, palsamiäädikas, palmisuhkur ja sega hoolikalt läbi. Suhkru kogus sõltub sellest, kui magus moos kasutusel on. Kui kaste korralikult läbi segatud ja paar minutit podisenud, siis alusta maitsmist ja viimistlemist. Vajadusel lisa soola, pipart, tšillit või suhkrut. Huvi korral ka natuke kaneeli ja/või apelsini. Ma tegin mõnusalt tugeva maitsega kastme, et pärast jahukastet keetes maitse ei tuhmistuks. Kui maitse saab sobivaks, pane liha tagasi pannile ja hauta kaane all kuni liha sisetemperatuur on 70 kraadi. Vahepeal pintselda liha kastmega ja võid liha ka ringi keerata kord-paar. Viimasena valmista jahukaste – see käib küll mul alati tunde järgi, aga kasutasin ca 75 g võid, 2 sl jahu, pool klaasi piima ja lisasin pea kogu lihakastme, et saaks sobiva konsistentsiga kastme (sulata potis või, lisa jahu, sega ühtlaseks ja lisa piim, kalla vähehaaval juurde lihakaste).

 

DSC00128

Share Button