Kaks salatiideed igaks elujuhtumiks

Täna olen eriti entusiastlik ja jagan kaks salati retsepti, mis ma ühest lambasalati pakist tegin – üks sobib peenema restoranitoidu kategooriasse ja teine mõnusalt koguperesöök. Eks see entusiasm on põhjendatud homse eksamiga, millest saab loodetavasti mu elu viimane eksam, vähemalt TTÜs 🙂 Oh ma ei kujuta ette küll, mille üle ma pärast seda oma blogis jonnima hakkan? Astu või doktorantuuri..

Kui ma veel noor olin, haha, siis õppisin Erasmuse programmi raames semestri Praha Maaülikoolis. Eks see lapsepõlve pikendamine oli – parajalt melu ja üritusi, natuke õppimist. Ma ei saa öelda nagu tavaliselt ikka väidetakse, et välismaalt leiad nii palju uusi sõpru, friends for life. Olen siiski külm põhjamaine naine ja niisama endale ligi ei lase, rääkimata südamest. Aga need, kes ikka kalliks saavad, siis minust neil pääsu enam pole, muahaha. Nii leidsingi Prahast ühe suurepärase inimese, kes on siiras ja lõbus, ja usun, et üks selline sõprus kaalub üle kümneid-kümneid tutvusi. Ta on inimene, kes on nõus Saksamaalt bussiga 33 h pulmapäevaks kohale tulema ja vähem kui 24 h hiljem jälle bussiga lahkuma.. Võttis nostalgitsema kohe. Tegelikult tahtsin ju rääkida, et tema prantsuse juurtega peika oli see, kes tegi meile ühe suurepärase õhtusöögi. Mulle nii nii maitses tema tehtud salat, et olen seda korduvalt kodus järgi teinud. Õnneks mu abikaasale meeldib see samapalju. Muidu üsnagi vänge kitsejuust omandab praadimisel peekonis hoopis uue maitse. Mina soovitan seda igal juhul katsetada!

Ah jaa, kujutage ette minu üllatust, kui nägin oma lemmikuid kitsejuustu-peekoni pätsikesi valmiskujul Selveris. Ma seisin üksi juustuleti ees ja hakkasin südamest naerma, sest miks ei saa inimesed oma juustu ise peekonisse mähitud? Aga ilmselgelt järgmisel päeval läksin ja ostsin selle paki. Mulle samas need valmiskujul pätsid väga ei meeldinud – oli väga vähe peekonit ja ülipehme kitsejuust, mis kohe praadimisel välja voolas ja kõrbema hakkas. Seega, ärge oled laisad, nagu mina, ja valmistage pätsikesed ise!

 

Värske salat peekoni-kitsejuustu pätsikestega

Kahele

 

0,5 pk lambasalatit

Ca 10 kirsstomatit

1 pk peekoni-kitsejuustu

VÕI

– 100 g peekonit

– 100 – 150 g valgehallitusega kitsejuustu

 

Kaste

Oliiviõli

Sidrunimahl

Mesi

Sool-pipar

 

Esimesena paki pätsikesed kokku – lõika juustust ca 1 cm paksused viilud ja paki iga tükike tihedalt kahe peekoniriba sisse. Pane pätsikesed kõrvale ja sega kokku salatipõhi. Ehk siis sega kokku kaste – nagu näha, siis kõike läheb tunde järgi, ütleme nii, et vaja läheb ca 1/4 sidruni mahla ja 1/4 tl mett, ülejäänud koostisosad lisa nii, et saaks ilus ühtlane kaste 🙂 Sega kaste rohelise salatiga, pane salat taldrikutele ja puista peale tomatipoolikud. Nüüd prae pannil peekonipätsikesed kahelt poolt kaunilt kuldseks ja pane salati peale.

 

20140109_192047

 

Teine salat on veel lihtsam, kui esimene. Eelmisel nädalal käisime abikaasaga külas ja mul kohe meenus, et soojad kuskussiga salatid on ju ülimaitsevad ja toitvad. Täna hommikul, seistes avatud külmkapi ees, ei suutnud üldse välja mõelda, mida süüa sooviks, kuni nägin, et lambasalat hakkab närbuma. Nii ma tegin sellest (ja muudest jääkidest) hoopis kiiresti salati. Antud salatile võib lisada ka mõnda liha ja saab juba päris hea õhtusöögi!

 

Soe kuskuss salatipadjal

 

50 g kuskussi

1/2 pk lambasalatit

Kirsstomateid

1 väike punane sibul

.. midaiganes veel värsket külmkapis leidub

 

Kaste

40 g hapukoort

1/4 sidrunimahl

Rohkelt tilli

Sool-pipar-suhkur

 

Sega kokku kaste ja valmista kuskuss. Pane salat taldrikule, puista peale hakitud sibul ja tomatipoolikud. Valmis kuskuss puista salatile ja kalla üle kastmega.

 

20140112_095619

Share Button