Nutella kringel

Mul on jõuludega üsna keerulised suhted, sest ma ei ole sügavalt religioosne inimene ja seetõttu ei tunne tungivat vajadust midagi tähistada. Lisaks, head tegema peab niikuinii terve aasta vältel võimalikult palju, mitte “kord aastas, et linnuke kirja saada”. Ja ka perega peab rohkem aega veetma kui üks jõululaupäev. Aastavahetus on ikka minu pidu, sest see on hetk, kui istud korra maha, mõtled möödunud aastale ja teed salamisi mõned soovid tulevaks. Õnneks on aga mu kallil vennal sünnipäev parasjagu 25. detsembril ja see juba on hea põhjus tähistamiseks. Niisiis ma ei peagi vaatama kurvalt FB kõikide pere-kuusepilte (seriously, kust neid sel aastal nii palju ilmus?) ja tähistan hoopis hea meelega venna vanemaks saamist.

Jällegi, nagu vanematekodus kombeks, valmistas isa suurepärase lihaprae, ema kattis külma laua ja mina tegin maiustusi. Sattusin nii hoogu, et tegin kringli ja koogi. Kringel sai eriti uhke! Juba esimesest hetkest, kui leidsin kringli idee internetist, sattusin täiesti vaimustusse selle väljanägemisest!

20131225_173939

Nutella kringel

25 g pärmi
0,3 l piima
100 g suhkrut
Ca 500 g jahu
0,25 tl soola
Maitse järgi kardemoni
1 muna
50 g või

 

Täidiseks
200 g Nutella šokolaadikreemi
Peale1 munakollaneHakitud pähkleid

Soojenda piim käesoojaks, pärm sega suhkruga. Lisa soe piim pärmile, seejärel sega juurde pool jahukogusest. Pane tainas eelkerkimiseks rätiku alla sooja kohta 20 minutiks. Vahepeal sulata ning jahuta või. Tainale lisa muna, lahtiklopitult, sool, või, kardemon ja jahu. Jahu tasub lisada kuni tainas tundub parasjagu valmis ja tuleb käte küljest enamvähem lahti. Taas aseta taigen rätiku alla sooja kohta, seekord tunnikeseks.
20131225_152547

 

Nüüd algab põnevam osa – jaga tainas kaheks. Rulli esimene pool kettaks, kata Nutellaga (jäta ca 0,5 cm äärest katmata), rulli ka teine pool tainast ja pane esimese peale. Jaga tainas esialgu neljaks võrdseks osaks ja lõika terava noaga vastavad sälgud. Jäta kringli keskele ca 5 cm lõikamata osa. Nüüd võta ette iga veerand, lõika pooleks ja pooled omakorda pooleks. Kokku tuleb kringlile 24 väikest osa. Võta nüüd osad kahekaupa ette ja keera mõlemat osa väljapoole, kolm keerdu. Tee sama protseduur läbi 12 korda.
Määri kringel pealt munakollasega, puista peale hakitud pähklid. Küpseta 190 kraadises ahjus 25 – 30 minutit. Ja vaadake vaid, kui kaunis tulemus!
20131225_173930
Share Button