Spinati-ricotta pirukas

Täna, trotsides esmaspäevast statistika kontrolltööd, tulin nädalavahetuseks suvilasse vanemate juurde “puhkama”. Enne tulekut käisin loomulikult ka poest läbi, et saaks midagi head valmistada, asendustegevusena õppimisele. Siin on küll alati pearoad nädalavahetuseks ette mõeldud ja sellega ma ei konkureerigi, aga see-eest üldjuhul küpsetada ei viitsi mitte keegi peale minu. Niisiis laupäevases köögitoimkonnas on ema, kes keedab forellist uhhaad, ja mina, küpsetamas uhhaa kõrvale pirukat! Sealjuures on ema väga uhke ja soovib pidevat pildistamist, et saaks ka maailmakuulsas blogis figureerida. Mina, äratõusnud staarina, seda siiski ei tee, aga kompromissiks pildistan tema kooritud kartuleid!
Te vaid vaadake kui kaunilt kooritud.. 🙂
Kui nüüd rääkida spinatist ja ricottast, siis see on mõnus ja üsnagi tervislik mahe maitsekooslus. Külmutatud spinatil ei ole ka tugevat, värskele taimele iseloomulikku, lõhna. Seega maitseb pirukas ka pirtsakamatele meestele ja sobib ideaalselt laupäevasele perekondlikule lõunalauale supi kõrvale! Siiski hoiatan, et seedermänniseemnete maitse on üsna tugev ja kui need ei maitse, siis võib ka ära jätta. Samuti võib ricotta asemel kasutada pirukas feta juustu, sel juhul pole vaja soola lisada.
Retsept on võetud Toidutarest. Seekord siis taas uus pärmitaigna valmistusviis. Huvitav oli see, et lisasin kõike täpselt nagu retseptis ja ei pidanud mitte midagi rohkem lisama, vaid segasin kokku ja sõtkusin ühtlaseks ja voila.
Spinati-ricotta pirukas
Taigen
50g pärm
2,5 dl piim
200g võid
7,5 dl jahu
3-4 tl suhkrut
1 tl soola
Täidis
200 g spinatit
1 muna
200 g ricotta kohupiima
70g seedermänniseemneid
pune
sool
pipar
Määrimiseks
1 munakollane
Sulata toasoojas piimas pärm ning pane sooja kohta. Seejärel sulata või, sega see jahuga. Lisa jahule piima-pärmi segu ning sool-suhkur. Sõtku kõik korralikult läbi ja pane taigen külmkappi kerkima üheks tunniks (jaaaa, see kerkibki külmas!).
Täidise tegemiseks rösti seedermänniseemned, sega ülejäänud täidise koostisosadega. Ära unusta võimalusel spinatist vett välja pigistada. Selline see täidis sai:
Kerkinud taigen tee pooleks. Rulli esimene pool ristkülikuks, pane ahjuplaadile, tee mõned augud kahvliga ja pane peale täidis. Rulli teine pool ka lahti ja pane täidise peale, tee peale mõned augud ja kata munakollasega.
Lase taignal veel 5 minutit kerkida ja siis küpseta pirukat 200-210 kraadises ahjus ca 30 minutit.
Mõtlesime pirukale teha taignajäägist nööbikeste raja, aga nööbikesed ei õnnestunud ja said mummukesed..
Selline see laupäevalõuna sai – kalasupp rohke kalaga ja spinatipirukas!
PS. Ma küll lähen toidualaste moeröögatustega kaasa, aga kusagil siiski läheb piir ja seetõttu Ameerikaliku Halloweeni-kõrvitsa postitust ma ei tee!
Share Button