Avokaado-krevetisalat ehk tervislik lõuna

Viimased 2 nädalat olen üldjoontes köögist eemal püsinud, sest esiteks olin nädal aega Hispaanias (ooo seda Hispaania kööki! Kunagi kindlasti jagan muljeid!) ja nüüd pole abikaasat kodus. Ükski naine ei imesta vast siinkohal – kes see ikka viitsib endale rohkelt süüa valmistada. Kuna armastus käib kõhu kaudu, aga mul on enesearmastusega juba niigi kõik hästi, siis iseenda rõõmustamiseks piisab ka kergest salatist ja mahedikust. Eks väike eneseiroonia peab ka asja juurde käima, aga tõesti seekord vaid üks kerge salatiretsept!
Sellal kui enamik inimesi suundub söögikohtadesse lõunale, lähen mina kontoris asuvasse kööki lõunat valmistama-sööma. Asi ei ole selles, et ma olen pirtsakas (kuigi natuke tegelikult olen ikka ka), vaid selles, et mulle meeldib toit, mille koostisosad ja nende säilivusaeg on mulle enamvähem teada. Kasutades hea sõbra Jaani sõna “pläust” kirjeldan sööklatoitu, mida peidetakse rohke jahukastme alla, et keegi jumala eest aru ei saaks, mida ta sööb. Nüüd ma küll kõlasin pirtsakalt. Tahan kõigest öelda, et niikaua kui mul on aega, võimalust ja tahtmist, püüan omad lõunad teha ise, kas eelnevalt kodus või siis hakkida kiiresti värske salat. Üldjuhul selle aja jooksul, kui kolleegid sööma lähevad, jõuan salati hakitud, söödud ja juba üksjagu tööd tehtud, enne kui teised naasevad.
Alati püüan salatisse lisada midagi toekamat. Muidu tahan tund aega hiljem taas süüa. Üldjuhul on selleks juust (feta või kodujuust), kala, sink jms.
Avokaado-krevetisalat
Kogus ühele inimesele. Liha kõrvale garniirina sobib kahele.
1 avokaado
1 lühike kurk
150 g krevetimaitselist kodujuustu
100 g krevette soolvees, säästuajal sobib ka lumekrabi
50-100 g rohelist salatit (rukola!)
Uhkelt maitserohelist
Sidrunimahl ja must pipar (või sidrunipipar)
Oliiviõli
Salati valmistamine on nii elementaarne, et isegi kirjutada on keeruline 🙂 Kurk ja avokaado tükeldada. Avokaado tükeldamiseks lõika see pooleks, võta kivi seest välja, lõika noaga ruudud ja võta tekkinud kuubikud lusikaga välja. Haki maitseroheline, lisa salatile koos kurgi ja avokaadoga, maitsesta ja sega. Viimasena lisa salatile kodujuust ja krevetid.
Kuna kodujuust ja krevetid on soolased, siis salatit ma eraldi ei soola. Samas soovitatakse happega maitsestatud, näiteks sidruni või balsamicoga, toidule lisada tasakaaluks magusainet, kas suhkrut või mett. Mulle meeldib endale küll hapu maitse, aga abikaasale tehtavasse salatisse lisan alati 0,25 tl mett või pruuni suhkrut.
Share Button